luni, 9 august 2010

IUBIREA MARGELELOR - allycamybijou

"Omul a simtit intotdeauna nevoia de a crea. Stramosii nostrii au fost adevarati maestrii ai artei, si-au lasat imaginatia sa zboare si astfel din mainile lor au iesit adevarate capodopere"

"Margelele , bijuteriile m-au atras din totdeauna. Pasiunea mea pentru ele si pt fumos m-a determinat sa creez si eu mici podoabe. " allycamybijou

3 MOTIVE SA PORTI MARGELE

1. Mereu margelele

Iti amintesti filmele alea de epoca in care apar fel si fel de mari doamne ale istoriei? Mai toate purtau margele. Fie ca e vorba despre perle groase cat oul de prepelita sau despre matanii sfintite cine stie unde, de gatul lor atarna intotdeauna un sirag care sa le ateste feminitatea. Margelele au fost mereu o moda, iar astazi se intorc. Sa ne spuna cat suntem de frumoase, de feminine, de autentice si chiar nemuritoare. Oare nu traiesc prin noi toate acele personalitati fabuloase?

2. Margelele in istoria ta

Nu pot sa cred ca abia anul asta ai descoperit farmecul margelelor. Oare bunica ta nu purta? Nu te ascundeai in rochiile ei largi, inflorate de cand era mai tanara si nu asortai si un sirag de margele rosii sau verzi, dintr-acealea cu inchizatoare din fier? Oare cand ai facut ochi si ti-ai dat seama ca esti o fetita draguta, chiar daca aveai doar 6-7 ani, nu puneai biluta langa biluta ca sa faci o bratara sau un colier cu care sa te falesti printre prietenele de-o seama. Pun pariu ca da! Azi, cand nu stii ce sa asortezi la un tricou destul de casual ca sa nu iti lase gatul gol, alegi cumva un sir lung de margele ca sa le incolacesti in jurul gatului sau poate un sir greu, din margele mari care sa iti ajunga pana la brau? E rost sa fii sic!

3. Margelele ca accesoriu:

Merg la orice! E rochie eleganta, atunci e loc si de cateva perle sclipitoare care sa iti puna decolteul in valoare. E rost de un costum office, atunci de ce nu rupi aerul obositor al stilului cu ceva propriu: un colier de margele viu colorat care sa atraga atentia si surasul colaboratorilor? Plimbi catelul? Nu zic sa ii pui margele asortate cu ale tale, dar o curea din margeluse prinsa peste fustita sic sau chiar la o pereche de pantaloni subtire e foarte frumoasa. Bineinteles ca nu mai zic de tinuta de vara! La rochiile subtiri merg de minune margele mari din lemn, in culori complementare hainelor. Si la cat de fain vin bluzele galbene anul acesta, de ce sa nu folosesti margelele mov de anul trecut?

Improvizeaza! Sper ca ti-am amintit de colectia de margele pe care fiecare dintre noi o avem pe undeva. Daca inca nu te multumeste, da iama prin magazine: sunt la mare moda!

Margele de nisip

Margelele de nisip sunt taiate uniform, avand o forma sferoidala, marimea lor variind de la sub un milimetru la cativa milimetri. Termenul de margele de nisip se foloseste de regula pentru orice margea de dimensiuni mici.
Ele pot fi folosite pentru simpla insirare, sau ca distantiere intre alte margele la crearea bijuteriilor. Margelele de nisip mai mari sunt folosite in diferite mestesuguri la crearea de bijuterii, sau la crosetat cu fir sau fibra optica.
Inca din stravechi timpuri, margelele de nisip de inalta calitate sunt efectuate in Japonia sau in Republica Ceha. Margelele de nisip de origine japoneza sunt in general mai uniforme atat ca dimensiune, forma, si finisaj, dar sunt si prevazute cu gauri mai mari decat margelele de nisip de origine ceha. Unele margele de nisip erau produse in Franta si erau erau utilizate in repararea sau reproducerea antichitatilor.
In shopul
Margele.net, puteti sa gasiti urmatoarele forme de margele de nisip:

Margele de nisip rotunde, care imbraca mai multe forme, cum ar fi:
- margele rotunde cu
aspect de cristal sau cristal mat
- margele rotunde cu aspect de matase
- margele rotunde irizate
- margele rotunde cu miez argintiu, sau cu miez colorat
- margele rotunde cu aspect metalizat
- margele rotunde cu efect scipitor
- margele rotunde mate si semimate
- margele rotunde opace
Margele tubulare, care imbraca mai multe forme:
- Margele tubulare
irizate
- Margele tubulare cu miez argintiu
- Margele tubulare cu efect sclipitor
- Margele tubulare sidefate
Margele mixte, care sunt de diferite marimi si multicolore
Margele patrate, care imbraca urmatoarele forme:
- Margele patrate cu
aspect metalizat
- Margele patrate cu efect sclipitor
- Margele patrate sidefate





Margele de sticla

Margele de sticla…nu le-atinge ca se sparg! Nu! Nu le-atinge!Vei destrama firul alb pe care sunt insirate, le vei imprastia pe covor, le vei lasa sa se rostogoleasca pe florile lui, vor intra printre liane, se vor ascunde sub frunzele mari, vor reflecta verdele incert dar imuabil, vor intra in corole, se vor piti in scorburi, iar tu te vei apleca spre ele, sa le cauti. Vei intra si tu in jungla, intreband fiecare fir de iarba, dezmierdand fiecare floare, ridicand fiecare frunza cazuta si punand-o la locul ei, in copac, intrand in toate scorburile, ca sa iesi prin radacini, calcand cu atentie doar pe pamant, pe nici o floare…ca sa te aperi de impercatiile pulberii vegetale…Nu stii ca, daca ai calca o floare, si-ar deschide petalele si ti-ar arunca margeaua de sticla pe care o cauti, nici ca, rupand un fir de iarba, celelalte ti-ar salta din mijlocul lor ceea ce vrei, margelele de sticla care au fugit de tine. Nu stii, asa ca nu faci asta, ci calci cu atentie, nu vrei sa lasi vreo urma pe unde mergi…si-atunci cum vrei sa te caute margelele de sticla?Ai rupt firul alb si s-a destramat siragul, iar acum nu vrei sa superi florile…dar cauti margelele de sticla.

Descoperirea celor mai vechi margele din lume rescrie istoria


Un colier format din 4 scoici perforate si prelucrate ornamental a fost descoperit intr-un sit arheologic din Oued Djebbana, Algeria, de catre o echipa de arheologi francezi.Cochiliile scoicilor din specia Nassarius gibossulus erau originare de pe teritorile actuale ale Israelului si Algeriei si au fost datate la o varsta de peste 100 000 de ani. Cele 4 cochilii erau gaurite in partea centrala, ceea ce sugereaza faptul ca au fost insirate sub forma unui colier de margele. Pana in prezent cele mai vechi ornamente umane au fost descoperite in Muntii Alpi si au fost estimate la o varsta de cel mult 40 000 de ani.„Primele populatii umane din aceasta zona, nu aveau probabil o cultura materiala si o arhitectura la fel de dezvoltata ca cea a populatiilor similare din Europa, dar simtul lor artistic si ceremoniile religioase erau la mare pret pentru primii oameni care traiau in aceste tinuturi, iar aceasta descoperire epocala a primului obiect ornamental creat de om nu face decat sa sustina teoriile despre vechimea omului modern pe Terra” declara Francesco d’Erico cecetator la Centre National de la Recherce Unite din Talence, Franta. Aceasta descoperire confirma si faptul ca in urma cu 100 000 de ani, oamenii stapaneau secretele navigatiei in cadrul bazinului Marii Mediteraneene.

Margelutele de nisip - mica istorie

Explicarea termenului:

Termenul din engleza, respectiv "seed beads" este confuz fiind folosite pentru a face referinta la doua tipuri diferite de margele: margele facute din seminte naturale (seeds) si margele produse intr-o fabrica. In continuare articolul se concentreaza asupra acelor margele produse in fabrica.

Materiale:

Din moment ce majoritatea margelelor de nisip sunt facute din sticla, pe aceasta se concentreaza aricolul. Totusi, si alte materiale au fost utilizate. De exemplu, margelele de nisip erau fabricate din metal in Franta la inceputul secolului al XIX-lea. Multe dintre acele margele metalice erau fatetate.

Mod de fabricare

Margelele de nisip sunt fabricate din sticla trasa. O masa tubulara din sticla este literal trasa printr-un tub lung. Aceasta tragere poate fi efectuata de catre una sau doua persoane. Tubul de sticla este taiat in bucatele mici pentru a produce margelele de nisip.

Evolutie tehnologica

Unii pretind ca productia margelelor trase la inceputul secolului al XVIII-lea a fost cea mai importanta dezvoltare in istoria margelelor. Era prima data cand margelele nu mai trebuiau sa fie realizate de mana individual. In schimb, margelele putea fi simplu taiate in masa din tuburi de sticla trasa. Productia in masa a inceput in fabricarea margelelor. In anii 1860 cateva noi procese si masinarii au fost dezvoltate ceea ce permitea fabricantilor de margele sa obtina uniformitatea culorilor si a dimensiunilor margelelor de nisip. Dar probabil cel mai mare avantaj pentru margelele de nisip a venit la inceputurile secolului al XX-lea cand a fost inventata o masinaria care sa taie automat margelele de nisip.

Producatori si tipuri

Margelele de nisip originale erau fabricate in Italia din tuburi rotunde realizand margele de nisip rotunde. Ani intregi italienii au detinut monopolul procesului de fabicatie. Cehii au intrat pe piata abia spre sfarsitul secolului al XVIII-lea.Astazi, cateva forme de tuburi sunt utilizate pentru a fabrica margelele de nisip, oferindu-ne fome diferite ale acestor cele mai mici margele. Piata este momentan dominata de catre cehi si japonezi. Cele mai unifome, de calitate superioara margele de nisip sunt margelele Delica Japoneze. Totusi, multi oameni prefera aspectul obtinut cu margelele cehesti, sustinand ca ofera un aspect mult mai artizanal, mai homemade margelelor. Margelele de nisip cehesti sunt de asemeni mult mai ieftine decat Delica. Chiar mai ieftine si mai putin uniforme decat cele cehesti sunt ramasitele de la cele japoneze, margelele de nisip indiene si chinezesti. Acestea pot fi gasite in manunchiuri la magazine cu reduceri precum Walmart si sunt o introducere grozava in margelit pentru copiii mai mari. Bieninteles, margelele de nisip pot fi accidental inghitite de aceea supravegherea tuturor copiilor de catre adulti este recomandata atunci cand margelesc.

Utilizare si semnificatii:

Margelele de nisip au devenit imediat populare. Erau utilizate ca decoratii pe haine si alte obiecte. In multe cazuri, margelele de nisip permiteau oamenilor sa isi infrumuseteze outfiturile mult mai elaborat decat era posibil pana in acel moment. De exemplu, Indienii Nord Americani foloseau margelele de nisip pentru a-si decora imbracamintea. Pana in acest moment, aceste triburi au folosit in principal scoici si pene de prepelita pentru a-si decora imbracamintea. Datorita popularitatii lor intense, margelele de nisip erau folosite extensiv ca margele de schimb. Cumparau ulei de palmier din Africa si pamant din USA. Bneinteles, oamenii au inceput sa adauge semnificatii articolelor facute din margele de nisip. Erau utilizate ca un dispozitiv de comunicatie. Triburile Zulu adaugau semnificatii culorilor si desenelor articolelor din margele. Fetele "insira mici dreptunghuri de margele pe un colier. Culorile si desenele pot semnifica totul, de la barfa la romantism, chiar si un cuplu despartindu-se. Aceste scrisori de dragoste sunt oferite baietilor care niciodata nu raman cu aceste fete, dar le pastreaza ca o evidenta a aventrilor lor (ele pot chiar fi introduse ca probe in instanta in anumite circumstante )".Margelele de nisip sunt insirate pe siraguri pentru a produce bijuterii si veioze/lampadare, tesute pe razboi pentru a produce imbracamine si alte obiecte casnice. De asemenea ele sunt plasate pe fir si cusute in modele elaborate. Ele au fost cusute impreuna atat de frecvent incat o noua ramura a marglitului s-a dezvoltat: ornamentatia cu margele. Cateva site-uri, printre care htp://beadwork.about.com au forumuri dedicate ornamentatiei cu margele de nisip. tipare gratuite abunda pe internet, siteul exemplu oferind si el cateva. In ultimul timp, margelele de nisip au devenit populare.

Culoare, aspect, finisaj, dimensiuni:

Margelele de nisip sunt disponibile intr-una sau doua culori. Ele pot fi transparente, opace, metalizate, colorate in interior, cu foita metalica in interior, cu aspect inghetat sau AB (aurora-boreala). Ele se gasesc intr-o varietate coplesitoae de culori si marimi. Poate fi dificil sa cunosti toate dimensiunile, intrucat ele se gasesc listate dupa marimi de forma xx/o, de la 6/o la 22/o. Cu cat ma mare este numarul, cu atat mai mica este dimensiunea. Totusi chiar si cea mai mare margeluta este micuta la 3.3 mm. Cele mai mici margelute de nisip sunt mai mici de 1mm (0.1mm). Forma margelutelor este si ea destul de variata: rotunde, cubice, tubulare (de pana la 12 mm chiar), hexagonale, etc.

ISTORIA BIJUTERIILOR 2

Biuteriile lumii antice

Podoabele facute din scoici, pietre si oase au supravietuit inca din timpuri preistorice. Inca din acele timpuri, bijuteriile erau purtate ca o forma de protectie fata de pericolele vietii sau pentru a marca un statut social. Descoperirea tehnicilor de lucru cu metalul a adus o dezvoltare importanta in acest domeniu. Aurul, un material rar si valoros, era ingropat cu persoanele decedate. Multe bijuterii arheologice vin din morminte.

Bijuteriile medievale

Podoabele purtate in Europa medievala reflectau ierarhia si statutul social. Nobilii purtau aur, argint si pietre pretioase. Persoanele umile purtau metale de baza ca arama si cositor. Culoarea bijuteriilor si puterea lor protectiva conta deosebit de mult. Pana in secolul 14, pietre pretioase erau slefuite si nu taiate. Marimea si stralucirea culorii le determinau valorea. Unele aveau mesaje secrete sau incriptii magice, care se credea ca ii va proteja pe proprietari.

Bijuteriile in renascentism

Obiectele pretioase au devenit mai elaborate si mai colorate. Tehnicile in taierea lor au avansat, facand bijuteriile sa straluceasca mai mult. Imensa importanta pe care o dadeau religiei si mai apoi politicii se putea vedea in podoabele purtate. Design-ul reflecta noul interes acordat lumii clasice, prin figuri sau scene mitologice populare. Un alt trend era purtarea medalioanelor portret.

Secolul 17

Schimbarile din moda au introdus si noi stiluri in bijuterii. In timp ce matrialele inchise cereau podoabe elaborate din aur, materialele in nuante pastelate erau accesorizate cu pietre pretioase si perle. O data cu extinderea comertului nestematele au devenit din ce in ce mai disponibile.Se dezvolta trendul motivelor botanice.

Secolul 18

Taieturile pietrelor pretioase au facut ca diamantele sa straluceasca mai mult ca oricand. De obicei pietrele erau aplicate in monturi de argint pentru a le evidentia mai bine.

Secolul 19

Secolul 19 a fost o perioada de intense schimbari industriale si sociale, dar in design-ul podoabelor concentrarea a ramas pe cel din trecut. In primul deceniu, stilul clasic era foarte popular si evoca gloria Greciei antice. Exista si interes in podoabele perioadei medievale si renascentiste. Tot in acest secol erau populare bijuteriile naturalistice decorate cu flori sau fructe. Florile exprimau dragostea si prietenia.

Arts and Crafts

Dezvoltat in ultimii ani al secolului 19, miscarea Arts & Crafts se baza pe o profunda stinghereala fata de lumea industrializata. Bijutierii respingeau masinariile si se concetrau pe obiectele facute manual. Ei evitau pietrele mari cu multe fatete si se bazau pe frumusetea naturala a pietrelor pretioase cabochon. Acestia au inlocuit repetitia si regularitatea data de trendul general cu curbe si design figurativ.

Art Deco

Cu toate ca perioada 1920-1950 a fost plina de razboaie si depresii, bijuteriile si-au mentinut eleganta si originalitatea. New York-ul rivaliza cu Parisul iar casele de bijuterii din Europa se asteptau sa cumpere si sa vinda din India. Din 1933, aurul a revenit la moda, mai ales pentru ca era mai ieftin decat platina.

Bijuteriile contemporane

Din 1960 granitele in bijuterii au fost intr-o continua redefinire. Conventiile au fost sparte de diferite generatii de bijutieri independenti, educati la colegii de arta si care veneau cu idei radicale. Noile tehnologii si materialele nepretioase, printre care plastic, hartie si textile, au restabilit notiunea de traditional. Bijutierii avant-gardisti au explorat interactiunea bijuteriilor cu corpul, impingand limitele proportiilor si al purtarii lor. Podoabele s-au transformat in obiecte arta de purtat.

ISTORIA BIJUTERIILOR

Istoria Bijuteriilor pare a fi una foarte interesanta avand in vedere originea si interesul manifestat de-a lungul anilor.bijuterie- provine din frantuzescul jouel(sec 13DH) care insemna podoaba, preluat ulterior de anglicani si preluat initial din latinescul jocale(joc).Bijureriile fiind cele mai vechi accesorii
ale corpului.Recent descoperindu-se bijuterii de acum 100.000 de ani in localitatea Nassarius , fiind considerate cele mai vechi podoabe de pe glob.Initial bijuteriile erau folosite pentru imbracaminte pentru imbinarea tesaturilor in prezent avand o exclusivitate decorativa.La inceput se foloseau materiale naturale
precum oase de animale,lemn,piatra,scoici.Acestea erau confectionate pentru persoane deosibit de importante care de multe ori mureau purtandu-le toata viata
.Bijuteriile erau purtate din mai multe motive: pentru uz personal, pentru a simboliza ceva(recunostearea unui membru al comunitatii),protectie(impotriva animalelor salbatice,a deavolului,vindecarea bolilor ),decorative.Crucifixul era purtat decatre cei care credeau in Cristos la fel cum erau podoabele purtate de catre credinciosiilui David.In Western bijuteriile(inelele) erau purtate ca simbol al casatoriei.Bijuteriile au primit o importanta semnificativa in razboaie, fiind considerate aducatoare de noroc si alungatoare de spiriterele.Arta bijuteriilor fiind descrisa amplu pentru prima data in sec 19 de catre Peter Carl Faberge si ReneLalique.Analiza a continuat in epoca moderna fiind transforata intr-un documentariu de arta de catre Robert Lee Morris si Ed Levin

ALLYCAMYBIJOU

"Bijuteriile au scris istorie si continua sa scrie."


"Sunt precum o carte deschisa in paginile careia vedem scrise diverse etape ce marcheaza treptele dezvoltarii umane, pagini ce cuprind istoria si modul de viata a numeroase civilizatii."


"Indeplinesc de asemenea rolul unor veritabile izvoare istorice."


"Bijuteriile sunt intotdeuna un cadou minunat ce inspira tandrete, eleganta, rafinament si un dezvoltat simt al frumosului."


"Bijuteriile insemna arta, istorie, fericire."


"Bijuteriile au un mesaj bine definit: trebuie sa placa, sa acompanieze, sa impresioneze."


"Bijuteriile sunt esenta feminitatii si elegantei."


"Fericirea se gaseste intr-un suras, intr-o raza de soare, in urma unui parfum, intr-o bijuterie. Fericirea inseamna frumusete. "


"Bijutierii ca si artistii sunt mai mult decat prezenti în întreaga istorie. "


"Bijuteriile au fost create din anumite convingeri, pentru a confirma si consolida aceste convingeri."


"Se spune că din toate creaturile din regnul animal, numai omul, are dorinta de a se infrumuseta."


"Bijuteriile sunt o forma universala de adoratie."